ZVRKBIHDANCEART

Tim Festivala

image34

Jasmina Prolić

- Umjetnička Direktorica Festivala -


  • Balerina, koreograf, pedagog i menadžer programa kulture. Diplomirala na čuvenom Drzavnom Konzervatoriju za Muziku i Ples u Parizu. Honorarni profesor na fakultetu sporta u Orleanu ; Profesor klasičnog baleta državnoj fransuskoj ekipi ritmičke gimnastike iz Orleana i na Konzervatoriju Chatenay-Malabry ; Profesorica savremenog plesa u Baletnoj školi francuskog grada Guyancourt ; Dobitnica mnogobrojnih nagrada za ples i koreografiju : 1991 Druga nagrada na Jugoslovenskom Baletskom takmičenju u Novom Sadu ; 1999 Prva nagrada mladih koreografa Francuske «Solo Mio» u Albi ;  2006 Nagrada za najbolju kreativnu radionicu - Festival MTM-Mostar ; 2009 Nagrada za organizaciju «Sarajevo Ju Art» za rad i angažman kroz Festival Zvrk ; 2011 Nagrada za najbolji scenski pokret u predstavi «Osipate se polako vaša visosti» za vrijeme X. Festivala  Teatara u BiH- Zenica ; Saradnja sa brojnim svjetskim koreografima i rediteljima : Maguy Marin, Joachim Schlomer, Angelin Preljocaj, Pale Granhoj, Jean-Claude Gallotta, Susanne Linke, Josef Nadj, Balazs Gera, Christian Sterne, Gildas Bourdet ; 2002. godine osniva svoju plesnu kompaniju « Cie Jasmina » u Orleanu  u Francuskoj ; Saradnja je sa sarajevskim fotografom Milomirom Kovačevićem-Strašnim i brojnim umjetnicima iz Evrope ; 2008 : vođa EU projekta « W_EST-WHERE » u saradnji sa Hrvatskom, Mađarskom i Portugalom ; 2008 : Osnivanje Internacionalnog Festivala Zvrk – Sarajevo ; 2009 : Osnivanje udruženja Zvrk za edukaciju i nove inicijative u plesnoj umjetnosti u BiH; 2016 koorganizator Evropskog projekta u programu Kreative Europe Evropske unije. 

image35

Smirna Kulenović

  • - Asistentica Festivala -

  • Mlada je historičarka umjetnosti sa fokusom teze na filozofiju umjetnosti, savremeni ples, performans i improvizaciju. Aktivno piše za Widewalls - internacionalni magazin za savremenu umjetnost, magazin za kulturu i umjetnost PULSE.rs, magazin BONA i magazin za savremenu umjetnost Tellall. Performansom i plesom se bavi od 2012., kroz časove kontakt improvizacije u Kopenhagenu i Berlinu (2013), potom savremenog improvizacijskog plesa u Sarajevu u ARS AEVI pod vodstvom Michelle Aždajić i Lejle Muhić, Soul motion plesa, radionica Njujorške koreografkinje Jannis Brenner (2016) u sklopu koje je nastupala zajedno sa Jannis Brenner & Dancers i Baletom Narodnog Pozorišta u Vijećnici, kao i radionica i nastupa zajedno sa Belgijskim koreografom savremenog plesa Thomas Steyaertom u SARTR-u, 2017. godine. Radila je kao asistentica pri Sarajevo Film Festivalu (2012. - 2015. godine), Pravo Ljudskom Film Festivalu (2014.- 2015. godine), kao i članica mladog žirija pri SEE Film Festivalu u Berlinu (2016. godine). Posljednje dvije godine kreativna je direktorica pokreta za integraciju umjetnosti u javni prostor "Dobre Kote", u Sarajevu.


image36

mersiha messiha (Mesihovic)

Umjetnička kodirektorica Festivala  


  • - bosanska/švedska/američka koreografkinja/preformans umjetnica & umjetnička direktorica Mostarskog/Bruklinskog CIRCITDEBRS-A – platforme eksperimentalnog plesa & interdisciplinarne prakse, koju je ona pokrenula 2008. godine da bi i formalno konceptualizirala svoju saradnju sa umjetnicima različitih disciplina koji imaju strast za angažman u zajednici.   
  • messiha je svoj rad  predstavila na međunarodnoj razini te dobila podršku od umjetničkih udruženja: New Dance Alliance i New York Foundation for the Arts. Bila je rezident umjetnica kod sljedećih umjetničkih udruženja: Choreo Collision/Danza Venezia (2012.g.), New Dance Alliance, NYC (2015.g.), Atlantic Center for the Arts in Florida, (2015.g.), Earth Dance in Massachusetts, (2016.g.), BRIClab, Brooklyn (2016.g.), Denmark Arts Center, Portland, Maine (2017.g.), i blisko je sarađivala sa odvažnim umjetnicima poput performans umjetnice Karen Bernard, koreografa Reggie Wilsona, performans umjetnika/pjesnika Jaamil Oawale Kosokoa  i saksofoniste/kompozitora James Brandon Lewisa. 2015. godine radila je dramaturgiju za Kosokovu  „Negrofobiju“ koja je dobila velike pohvale kritičara.   messiha u svoj rad uključuje elemente plesa, pozorišta, crtanja, pisanja, zvuka i etnografije da bi se pozabavila važnim socijalnim pitanjima u globaliziranom svijetu. Njen studij produbljuje vezu između tijela u pokretu i društvenih struktura, postavljajući tako okosnice za pitanja koja se tiču realnosti tijela, etniciteta/rase, državljanstva. Njeno istraživanje usredotočeno je na nacionalizam kao političku, društvenu i ekonomsku ideologiju & odnos naše kolonijalne prošlosti i neonacionalne sadašnjosti, opovrgavanja života koji se ne žele prikloniti nacionalističkom pravnom sistemu vrijednosti i važnosti radikalne imaginacije za popravku stanja i reparaciju.     
  • messiha u svoj rad uključuje elemente plesa, pozorišta, crtanja, pisanja, zvuka i etnografije da bi se pozabavila važnim socijalnim pitanjima u globaliziranom svijetu. Njen studij produbljuje vezu između tijela u pokretu i društvenih struktura, postavljajući tako okosnice za pitanja koja se tiču realnosti tijela, etniciteta/rase, državljanstva. Njeno istraživanje usredotočeno je na nacionalizam kao političku, društvenu i ekonomsku ideologiju & odnos naše kolonijalne prošlosti i neonacionalne sadašnjosti, opovrgavanja života koji se ne žele prikloniti nacionalističkom pravnom sistemu vrijednosti i važnosti radikalne imaginacije za popravku stanja i reparaciju. Sinteza duboke involviranosti u klasičnu tradiciju baleta, improvizacijskih tehnika, biomehaniku ljudskog tijela i vokabulara deplasmana, ne-fiksiranosti identiteta kojim se odlikuje kulture dijaspore, trans-nacionalnog položaja zemlje njenog rođenja, Bosne i Hercegovine, iskustva u izbjeglištvu, porodila je njen jezik pokreta i sposobnost da uspostavi transgresivne prostore zajednice.  messiha je bila  gost-predavač u Juilliard školi plesa, NY-u, Wits univerzitetu, Johannesburgu, SA-u, Princeton univerzitetu, NJ-u, Odjelu teatra i plesa, Grinnell koledžu, Iowa-i, između ostalih. Prije nege se posvetila ličnom istraživanju performansa, imala je čast plesati u djelima čuvenih koreografa kao što su: Trisha Brown, Ohad Naharin, Raami Beer, Colin Connor. Studirala je plesnu na Kalifornijskom Institutu Umjetnosti,  dobila je i M.A. na Performans Studijama od Tisch škole umjetnosti u New York-u i M.A u plesu na Universitetu Umjetnosti u Filadelfiji, Pensilvaniji.