ZVRKBIHDANCEART

Umjetnici

image40

Bassam Abou Diab

Milomir Kovačević-Strasni

Milomir Kovačević-Strasni

Bassam Abou Diab je izvođač i plesni umjetnik s fokusom na savremeni ples i folklor. Diplomirao je 2010. na Pozorisnim studijama na Libanonskom Univerzitetu 2010. I od tada pleše u društvu Maqamat Dance. Također je imao priliku sarađivati s međunarodnim koreografima kao što su Marcel Leemann, Thierry Smith, Luc Dunberry, Marco Cantalupo, Kristina De Chatelle, Damien Jalet. Bassam također nastupa u mnogim  predstavama u Libanonu s raznim redateljima: Nidal al Ashkar, Jawad al Asadi, Ossama Halal, Rouaida al Ghali, Badih Abou Chakra i Malek Andary.  

image41

Milomir Kovačević-Strasni

Milomir Kovačević-Strasni

Milomir Kovačević-Strasni

Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada.

Početkom ’92, on prati izbliza sve ono po čemu će Sarajevo tragično biti poznato u cijelom svijetu. 

U tom periodu nastaje više foto-serija: Tito in War, No Name, Ase leži, Ratna arhitektura… Autor je više ratnih izložbi u Galeriji Collegium Artisticum i Galeriji Obala.

1995. godine odlazi u Pariz i tamo, u novoj sredini, nastavlja svoju fotografsku i izlagačku aktivnost.

Nastaju nove serije fotografija: Portreti studenata stipendista fondacije Soroš za bivšu Jugoslaviju, Portreti stanovnika Thonon Les Bains, Moji prijatelji iz Rumilly-a (samački dom za strance). Snima pariška groblja kao nastavak ratnih serija iz Sarajeva.
1998. dobiva godišnju nagradu Fondacije CCF (današnje HSBC) za fotografiju i izlaže po cijeloj Francuskoj, te u International Center of Photography u New Yorku.

Za svoj rad dobitnik je mnogih priznanja, a posljednje je od Predsjednika Francuske države gdje je proglašen Vitezom sa zaslugama za svoj fotografski rad i angažman.

image42

Jens Bjerregaard

Milomir Kovačević-Strasni

Jens Bjerregaard

  Jens Bjerregaard je aktivan kao profesionalni plesač od 1992. godine te kao koreograf 2 godine kasnije. Kao koreograf, učitelj i reditelj bio je središnja figura na danskoj plesnoj sceni. Osnovao je prostore i mogućnosti za kreiranje, rezidencije i programe za mlade. Kao nagrađivani koreograf, stvorio je radove za kompanije širom sveta, kao i predavačke radionice i časove plesa za kompanije, univerzitete i profesionalne plesače. Kao plesni stvaralac, ples je dosljedno istraživao kao apstraktni, transcendentni oblik izražavanja, uporno slijedio vlastiti koreografski pravac. Njegov stil je čaroban i prikazuje različit "skandinavski osjećaj", zasnovan na svijesti forme i vizualnog dizajna. Od 2010. godine radi u Bejrutu. 

image43

Smirna Kulenović

Smirna Kulenović

Smirna Kulenović

 Smirna Kulenović je mlada interdisciplinarna umjetnost orijentirana na anarhiste, aktivistkinja i kustosica koja radi u širokom rasponu medija; od konceptualne umjetnosti, izvedbene umjetnosti, zvučne umjetnosti, filma i teksta - do gerilskog aktivizma i direktnih akcija / intervencija unutar javnog prostora. Osnivačica je i umjetnička koordinatorica Kolektiva za izravno oslobađanje javnih prostora Dobre Kote u Sarajevu i međunarodnog nomadskog kolektiva za izvođenje spontanouške akcije TAZ 22. U svom radu ona se bavi kritičkim propitivanjem globalne apsurdne političke situacije i usponom desničarske politike, kojoj nudi postkapitalističke oblike samoorganizacije, ujedinjene s biodigitalnim pristupom tehnologiji. Trenutno širi svoju praksu na područje umjetne inteligencije, kao i mikro senzora i procesore kao alat za stvaranje novih audio-vizualnih instalacija i serije radova poput T.I.T.O. 3.0 u saradnji s Kings College London i University of Arts London. 

image44

Mersiha Messiha

Smirna Kulenović

Smirna Kulenović

Mersiha Messiha je bosanskohercegovačka / švedska / američka koreografkinja / umjetnica performansa i umjetnički direktor Brooklyna sa sjedištem CIRCITDEBRS - platforma za eksperimentiranje u plesnoj i interdisciplinarnoj praksi. Pokrenula je 2008. godine kako bi formalno konceptualizirala svoju saradnju s umjetnicima iz različitih disciplina i strasti za angažman u zajednici . Messihin rad predstavljen je na međunarodnom planu i dobio je podršku New Dance Alliance-a i New York Foundation for the Arts. Godine 2015. uradila je dramaturgiju za Kosokovu kritički hvaljenu #negrofobiju. Messiha sarađuje sa elementima plesa, pozorišta, crtanja, pisanja, zvuka i etnografije da bi se bavila većim društvenim pitanjima u globalizovanom svijetu. Njeno istraživanje produbljuje povezanost pokretnog tijela i društvenih struktura, postavljajući slavu za pitanja vezana za tjelesnost, rasu, državljanstvo. Messiha je uživala u predavanjima na Juilliard School of Dance, NY, Wits University, Johannesburg, SA, Univerzitetu Princeton, NJ, između ostalih. Magistrirala je iz studija performansi na NYU, Tisch School of the Arts.

image45

NEONEON

Smirna Kulenović

NEONEON

 NEONEON je tim eksperimentalnih digitalnih umjetnika osnovanih u New Yorku autora Ray Weitzenber i Andrey Radovski. Kombinujući dugogodišnje iskustvo u fotografiji, grafičkom dizajnu, zvučnom inženjerstvu, kodiranju, programiranju muzičkih događaja i DJ'ingu. Oni istražuju sjecište, kretanje i oblik. Vođeni dubokom povezanošću s plesno-muzičkom kulturom, neoneonis radeći na stvaranju jedinstvene fuzije performansi uživo i interaktivnog audio-vizualnog okruženja koristeći nove tehnologije poput proširene i virtualne stvarnosti, mapiranje projekcija i kontekstualne senzore. Njihova strast prema glazbi prethodno se očitovala u nizu loft žurki pod nazivom Sound Noir - upravo su kroz te događaje razvili svoju viziju spajanja zvučnih i vizualnih elemenata s tijelima koja se kreću, povezujući se s mrežom talentiranih glazbenika i izvođača.

image46

Eric Oberdorff

Leyya Mona Tawil

Andrey Radovski

For ten years now, French born Eric Oberdorff is the director and choreographer of the Compagnie Humaine which he founded in 2002. Curious about mankind, considering his role as an artist like that of a privileged observer of the world around him, his choreographic works explore the relationship to another, and confront all contradictory energies that drive us.

He has since then created for his company twenty projects which are performed in France and in Europe.  Eclectic artist and eager to explore all possible fields of expression, he is involved in projects in various fields of Art: he works with directors and actors on theater productions, directs short films and documentaries, contributes to academic works and researches, etc. 

image47

Andrey Radovski

Leyya Mona Tawil

Andrey Radovski

Andrey Radovski  je profesionalni inženjer zvuka, eksperimentalni muzičar i DJ koji doprinosi nagrađivanim filmovima, živim audio-vizualnim emisijama, underground dance zabavama i multimedijalnom teatru kako bi stvorio efemerna iskustva iz snova kroz novi medij miješane stvarnosti. Andrejeve prethodne zasluge uključuju doprinose za službene izbore na Sundanceu, SXSW filmu i Berlinskom filmskom festivalu, kao i za predstave na BRIC Arts, Here ArtsCenter, Gibney Dance i plesne muzičke događaje koje su istakli ResidentAdvisor i TimeOut NY. 

image48

Leyya Mona Tawil

Leyya Mona Tawil

Leyya Mona Tawil

  Leyya Mona Tawil, poznata i kao Lime Rickey International, umjetnica je koja se bavi plesom, zvukom i izvedbenim umjetnostima. Leyya je Sirijka, Palestinka, Amerikanka angažirana u svijetu kao takva. Njezina 23-godišnja ploča skladbi i performansi gostovala je širom SAD-a, Evrope i arapskog svijeta; istaknuti sadržaji uključuju: Irtijal18 (Bejrut), After the last sky festival (Berlin), TransDance festival (Kairo), New York Live Arts / Live Ideas 2016 (NYC), Saari Fellowship 2018 (Finska) i naručenu premijeru Future Faith Lime Rickey International za Abrons Arts Center. Tawil je direktor DANCE ELIXIR-a i Arab.AMP-a.  

image49

Žak Branko Valenta

Žak Branko Valenta

Žak Branko Valenta

 Žak Branko Valenta rođen je 1966. godine u Umagu (HR). On je solo plesni umjetnik, plesač, performer, eurthmist, koreograf i pozorišni pedagog. Jedan je od osnivača i aktualni umjetnički direktor kazališne grupe TRAFIK iz Rijeke. Izvodi i koreografira za TRAFIK od 1998. TRAFIK je jedna od prvih neovisnih kazališnih skupina u Hrvatskoj koja se sastoji od profesionalnih i školovanih umjetnika. 

image50

Ray Weitzenberg

Žak Branko Valenta

Žak Branko Valenta

Ray Weitzenberg je vizuelni umjetnik i tehnolog koji živi i radi u Brooklynu. 1994. godine pomoću mehanizma fotografije otkrio je duboku zahvalnost prema svjetlu. To je dovelo do hvatanja, manipulacije i projekcija vizuala na mestima u rasponu od umjetničkih galerija do loftparties-a i gradskih ulica. Pored svoje originalne fotografije i videozapisa, Ray je nedavno razvijao programski kreirane slike u VR i AR okruženjima. 

image51

Nardina Zubanović

Žak Branko Valenta

Nardina Zubanović

Nardina Zubanović, rođena 1987. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina. Godine 2014. diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na Univerzitetu u Sarajevu, odsjek skulpture. Trenutno je na istom univerzitetu, na odsjeku za kiparstvo, prof. Mirsad Šehić. U svom umjetničkom radu koristi različite medije, od skulpture do instalacije prostornih intervencija, performansa, fotografije i videa. Posebno je zanima za umjetnost, mjesto, prostor, identitet in situ, u odnosu na trenutno mjesto ili situaciju, mentalne i fizičke umjetničke prostore pitanjem kako umjetnost ili umjetnik može oblikovati ili utjecati na društvo. 2009. godine osnovala je neformalna kulturna organizacija Kolektiv Kreaktiva s kojom je pokrenula i producirala preko 30 umjetničkih događanja (izložbe, radionice, koncerti i performansi) i surađivala s više od 100 kulturnih djelatnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Poljske, Francuske, Njemačke, SAD-a i tako dalje.